Scurt istoric

Istorie Ianuarie 13, 2013

Satul Blândești își trage denumirea de la Blândescu, fost moșier, la care locuitorii satului lucrau. Vechimea satului este de peste 200 de ani.

 

Biserica a fost construită în anul 1793 de un grup de călugări ruși al căror nume nu se știe, din piatră și cărămiă având acoperișul de șindrilă. Forma inițială a bisericii a fost de cruce. Pe la 1860 i s-a adăugat o clopotniță lucrată destul de frumos cu cheltuiala lui Chiril Comarnițchi, care poseda pe-atunci o parte din moșie. Biserică veche din 1793 n-a fost durabilă pentru că s-a construit fără a se ține cont de condițiile tehnice și în al doilea rând terenul de sub ea este instabil, fiindcă pe vremuri a fost cimitir. Cu toate reparațiile ce i s-au făcut de-a lungul timpului, osteneala s-a dovedit zadarnică și în cele din urmă a fost nevoie de refăcut din temelie în anul 1957. Întregul inventar din vechea biserică, inclusiv catapeteasma, icoanele, Sf Masă, vasele de cult, au fost instalate în nouă biserică. Lucrările de refacere s-au făcut în timpul păstoririi preotului Mihail M. Lăpușneanu.
Ctitorii fondatori sunt: ieromonahul Ariton, Gheorghe Tăutu, Constantin Kogălniceanu, Chiril Comarnițchi, Lupu Baznea, preotul Ioan Tătărășanu. Ctitorii ajutători: preotul Mihail Lăpușneanu Toader Damian, Alecu Voroneanu, Neculai Straton, Ștefan Cilibiu Constantin Axinia.
Ca arhitectură corpul bisericii nu prezintă importantă artistică. Forma bisericii este de navă, altarul semirotund, bolta semirotundă, fără arcade și nișe. Clopotnița trăsături artistice – 3 etaje, stâlpi ornamentali și garnizuri. Ea scoate biserica din tăcerea posomorâtă și-i dă eleganță.
Biserica nu are pictură. A avut icoane pictate pe pânză și aplicate pe tencuială. Pereții sunt zugrăviți și împodobiți cu cu icoane mobile. Catapeteasma era pictată în ulei pe lemn în stil bizantin. Icoanele au denumiri slavone, pictura lor fiind frumos executată, expresivă și în deplină concordanță cu tradiția Bisericii. Vechimea acestora este din secolul al XVIII-lea.
Obiecte de valoare artistică sunt icoanele din catapeteasmă câteva icoane praznicale și un clopot din 1805.
Prima reparație s-a făcut în anul 1904, constând din consolidări și legături de fier, ancore, înlocuirea șindrilei la acoperiș cu tablă. Alte reparații s-au făcut în anul 1913 și ultima în 1926, când pe lângă tencuieli, s-au zidit în jurul bisericii contraforți, făcându-se toate încercările pentru a-i opri prăbușirea. În anul 1957 s-a demolat biserica din temelie, construindu-se pe același loc, alta după același model. S-a făcut un acoperiș din tablă zincată, zugrăveli și s-au făcut reînnoiri la Sf. Masă sub păstorirea preotului Mihail M. Lăpușneanu.
În anul 1966, s-a făcut din nou o reparație capitală a acestei biserici constând în subzidiri, ancorări, tencuieli și zugrăveli. Reparația s-a făcut sub păstorirea preotului Mihai Roznovanu.
În anii 1990 s-a schimbat acoperișul bisericii de către preotul Neculai Bobârnea ajutat de enoriași.
Până în anul 1999 biserica și satul au funcționat ca filie a parohiei Cerchejeni, având ca preoți slujitori pe Mihai Roznovanu, Dumitru Obuf, Popa Gavril, Nicolae Bobârnea, Rotaru Liviu. Din acest an, 1999, este numit paroh de către I.P.S. Daniel, pe-atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, preotul Răileanu Constantin Cristian.
 În ianuarie 2006 a avut loc un incendiu la acoperișul bisericii cauzat de o grindă a acoperișului pusă în apropierea coșului de fum. Pagubele n-au fost mari, dar au dus la degradarea bisericii și mai mult, care deja era afectată de mișcările de teren. Astfel, în anul 2008 s-au început alte lucrări de reparație. S-a decapat vechea tencuială până la cărămidă, aplicându-se o nouă tencuială ajutată de plasă de fier sudată, pentru a ajuta zidurile să nu mai crape. S-a schimbat instalația electrică. Clopotnița a fost şi ea tencuită la interior și i s-au făcut pardoseli noi. S-au schimbat geamurile și ușile care erau învechite. Vechea catapeteasmă, vizibil afectată de fumul provocat de incendiu, a fost schimbată cu una nouă, sculptată, din stejar, lucrată de o echipă de meșteri din Vânători, Neamț. Totodată s-au pictat alte icoane noi, înlocuindu-le pe cele vechi. S-au schimbat iconostasele, strana ș.a., toate în dorința de-a înfrumuseța lăcașul de cult. Din păcate, la doar câțiva ani de la terminarea acestor lucrări, deja au apărut din nou fisuri, ceea ce arată că pe viitor vor trebui luate măsuri pentru că biserica fie mai rezistentă, ceea ce ar presupune eventual, refacerea ei din temelii.
În vara anului 2012 s-a făcut alături de biserică un arzător de lumânări, deosebit de frumos, pe cheltuiala familiei Ursu Gr. Dumitru.